حجت‌الاسلام ابراهیم کلانتری:

در اندیشه علامه مصباح یزدی بشر نمی‌تواند بدون خدا قانونگذاری کند

در اندیشه علامه مصباح یزدی بشر نمی‌تواند بدون خدا قانونگذاری کند

دانشیار دانشگاه تهران گفت: در اندیشه آیت الله مصباح یزدی قانون‌گذاری اسلامی بدون ادراک ربوبیت تشریعی میسر نیست و بشر نمی‌تواند بدون خدا قانونگذاری کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، به همت مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، مراسم گرامیداشت منزلت علمی و عملی عالم ربانی و حکیم والامقام آیت الله علامه محمدتقی مصباح یزدی با سخنرانی محمد محمدرضایی، حجت الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی، موسی نجفی، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحسن میری، علی رضائیان، حجت الاسلام والمسلمین داوود مهدوی زادگان، حجت الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری، حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد نوروزی، حجت الاسلام والمسلمین مهدی امیدی، مهرداد کلانتری، عطاء الله رفیعی آتانی، حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی و مهدی جمشیدی امروز ۲۴ دی ماه در مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری دانشیار دانشگاه تهران از سخنرانان این همایش بود که در ادامه گزارشی از سخنان وی از نظر شما می‌گذرد:

شخصیت‌هایی در دوران معاصر یافت می‌شوند که که مورد چنین هجمه‌های شدید از سوی افراد دیگر قرار بگیرند شاید در اصل انقلاب ما بتوان به نمونه‌هایی همچون شهید آیت الله بهشتی و یا مقام معظم رهبری اشاره کرد که مورد هجمه‌های مختلف فکری اندیشه و اعتقادی قرار گرفته اند در همین رابطه آیت الله مصباح نیز از جمله شخصیت‌هایی است که به انحای مختلف مورد هجمه قرار گرفت اما علی رغم وجود این همه مخالفت ذره‌ای در اقتدار اعتقادی و رفتاری ایشان و تزلزل در هدف و راهشان ایجاد نشد.

این علامه بزرگ همواره در راستای نیاز محوری جامعه و با هدفمندی راهشان را پی می‌گرفتند به گونه‌ای که با تأسیس مدرسه در راه حق در زمانی که کمترین جزوه و یا مطالب قرآنی در دسترس علاقمندان قرار می‌گرفت بر اساس نیاز محوری جامعه راه اندازی کرد. همچنین پس از راه‌اندازی مدرسه راه حق ایشان مؤسسه باقرالعلوم (ع) را راه اندازی کردند که در ادامه آن منجر به تأسیس مؤسسه پژوهشی و آموزشی امام خمینی (ره) شد. اکنون این مؤسسه یکی از مهمترین باقیات الصالحاتی است که به همت استاد مصباح یزدی بر اساس نیاز محوری عصر حاضر تأسیس و در نهایت هزاران کتاب و مجلد تولید و در اختیار اندیشمندان و دانشجویان و طلاب قرار گرفت.

از دیگر برکات وجودی ایشان طرح ویژه ولایت برای دانشجویان بود که نقطه‌ی عطفی در پرورش انسان‌های اندیشمند شد. به گونه‌ای که می‌توان امتحان نمود آیت الله مصباح یزدی نقطه‌ی عطفی در حیات اندیشمندان اسلامی ایجاد کرد. این فیلسوف و اندیشمند ربانی از جمله افراد شاخصی بودند که در بیان و استنتاج دقیق مباحث انسان را مبهوت می‌کردند.شاید به ندرت بتوان اندیشمندانی را پیدا کرد که بتوانند دانسته‌های خود را با قدرت بیان و استنتاج دقیق عرضه کنند اما این ویژگی مهم در آیت الله مصباح یزدی به وضوح مشاهده می‌شد.

وجود خلاقیت و ابتکار در آثار این فیلسوف و اندیشمند بزرگ مشاهده می‌شد به گونه‌ای که در دوره معاصر چند نفر از این ویژگی برخوردار بودند که از جمله آن می‌توان به مقام معظم رهبری و بیانات خلاقانه و مبتکرانه ایشان در تفسیر آیات قرآن اشاره کرد. شاید آیه‌ای که چندین باربه تفسیر آن نشسته باشیم اگر از زبان آیت‌الله مصباح می‌شنیدیم گویی مطالب تازه ای را ادراک می‌کردیم.

آیت الله مصباح یزدی با تکیه بر تفسیر قرآن بر سه محور عقاید احکام و اخلاق ایشان از طرح دیگری همچون تفسیر آیات بر اساس محوریت و نیازهای انسان نیز بهره می‌برد. از همین منظر نیز ایشان ریشه‌های اصلی انحراف و انحطاط نظام غربی را ناشی از اومانیسم می‌دانست و همین اصل در اندیشه‌های قرآنی ایشان نیز مشهود بود.همچنین اعتقاد به توحید واجب وجوب، توحید ربوبیت، توحید در خالقیت و توحید الوهیت که منتج به کلمه لا اله الا الله می‌شود در اندیشه قرآن ایشان وجود داشت و اگر یکی از این مبانی کاسته می‌شد انسان به توحید نمی‌رسید به گونه‌ای که از نظر آیت الله مصباح یزدی شیطان انتقاد به توحید وجوب خالقیت داشت اما نقطه‌ی انحراف و شرکت او از توحید ربوبیت تشریعی نشأت گرفت. با همین نگاه است که در اندیشه آیت الله مصباح یزدی قانون گذاری اسلامی بدون ادراک ربوبیت تشریعی میسر نیست و بشر نمی‌تواند بدون خدا قانونگذاری کند.

کد خبر 5121724

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha